Φακές

Φακές Καστοριάς – Δυτ. Μακεδονίας: Ένα γαστρονομικός θησαυρός
Η Καστοριά, φημίζεται για την πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά της, αλλά και για τα εκλεκτά της προϊόντα. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχουν οι φακές Καστοριάς, ένα μοναδικό όσπριο με γευστική και θρεπτική αξία.
Ιστορία και παράδοση
Η καλλιέργεια φακής στην περιοχή της Καστοριάς χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., οι φακές αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων, όπως μαρτυρούν οι ανασκαφές στον Λιμναίο οικισμό.
Η φήμη των φακών Καστοριάς ξεπέρασε τα όρια της περιοχής, φτάνοντας μέχρι και την Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν περιζήτητες για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους. Ακόμα και σήμερα, οι φακές Καστοριάς διατηρούν την ξεχωριστή τους θέση στην ελληνική κουζίνα, αποτελώντας ένα αγαπημένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους.
Ποικιλία και χαρακτηριστικά
Στην Καστοριά καλλιεργούνται δύο βασικές ποικιλίες φακής: η ψιλή και η μετριά. Η ψιλή φακή, έχει μικρό μέγεθος και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Χαρακτηρίζεται από την λεπτή φλούδα της, η οποία την κάνει εύπεπτη και ιδανική για σούπα. Η μετριά φακή, έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος και πιο σκούρο χρώμα. Είναι ιδανική για σαλάτες και φακές σαλάτα.
Κοινά χαρακτηριστικά και των δύο ποικιλιών είναι η γεμάτη γεύση και το πλούσιο μεσογειακό άρωμα, που οφείλονται στο ιδιαίτερο μικροκλίμα και τα εδάφη της περιοχής.
Η Δυτ. Μακεδονία γενικότερα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της φακής. Ένα μοναδικό όσπριο με γευστική και θρεπτική αξία.Οι φακές Δυτ. Μακεδονίας είναι ευκολόβραστες, λεπτόφλουδες, νόστιμες και πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι ιδανική τροφή για vegetarians και vegans, αλλά και για όσους επιθυμούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Πώς να τις μαγειρέψετε

Γαστρονομικές προτάσεις
Συμβουλές για το μαγείρεμα
• Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποικιλία. Η ψιλή φακή χρειάζεται περίπου 30-40 λεπτά, ενώ η μετριά 40-50 λεπτά.
• Μην προσθέτετε αλάτι στο νερό βρασμού, για να μην σκληρύνουν οι φακές.
• Προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας, όπως δάφνη, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, και μυρωδικά, όπως μαϊντανό και άνηθο.

Γιατί να προτιμήσετε τα προϊόντα μας


Για την ποιότητα
◈ Συνεργάζεται με έμπειρους αγρότες που καλλιεργούν όσπρια με βιώσιμες και αποδοτικές μεθόδους.
◈ Ελέγχει την παραγωγή από το χωράφι έως το ράφι, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων της.

We Have Brands
We Are Farmers
